Το είδος Poecilia latipinna ανήκει στην οικογένεια Poeciliidae και είναι αυτόχθονο της βορείου Αμερικής, από τις νοτιοανατολικές Η.Π.Α έως την χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό. Είναι ένα μικρόσωμο είδος με φυλετικό διμορφισμό. Το μέσο μήκος του να κυμαίνεται από τα 3 έως τα 5 εκατοστά, αρσενικά άτομα όμως του είδους έχουν την δυνατότητα να φτάσουν έως και τα 15 εκατοστά. Το όνομα του προέκυψε από το χαρακτηριστικά μεγάλο ραχιαίο πτερύγιο του αρσενικού που ομοιάζει με πανί ιστιοφόρου. Στην άγρια μορφή του ο συνηθισμένος χρωματισμός του είναι γκρι-πράσινο (silver-green), μπορεί όμως να ποικίλλει από ασημένια άτομα με μαύρες βούλες (spotted) έως τελείως μαύρα (jet-black) ή και μορφές αλμπίνο.

Είναι ένα χαρακτηριστικό λιμνόφιλο είδος με προτίμηση σε υφάλμυρα νερά με έντονη βλάστηση. Αποτελεί παγκόσμια ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια ενυδρείου, όπου όμως συχνά διασταυρώνεται τεχνητά με άλλα συγγενικά του είδη (π.χ. Poecilia sphenops, Poecilia velifera) ώστε να παραχθούν ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για το εμπόριο των διακοσμητικών ψαριών (π.χ. έντονους χρωματισμούς, παράξενα πτερύγια και ουρές κ.ο.κ.). Η συχνότητα απελευθέρωσης ατόμων του στο φυσικό περιβάλλον από τους ενυδρειόφιλους είναι ένας από τους κύριους λόγους όπου το είδος έχει εισαχθεί σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, το P. latipinna έχει εισαχθεί σε 29 χώρες παγκοσμίως, με συνολικά 100 καταγραφές, κυρίως εντός τροπικών και υποτροπικών κλιματικών ζωνών, συνήθως σε εγγύτητα με κέντρα εμπορίας διακοσμητικών ειδών και σε περιοχές προσβεβλημένες με ελονοσία.

Στην Ελλάδα έχει εισαχθεί επιτυχημένα στην λίμνη Βουλιαγμένη της Αττικής, όπου και είναι ο μοναδικός καταγεγραμμένος βιώσιμος πληθυσμός του είδους στα εσωτερικά ύδατα της Ευρώπης. Εκτιμάται ότι περί τις αρχές της δεκαετίας του 1960 άτομα του είδους απελευθερώθηκαν σε αυτή την φυσική υφάλμυρη λίμνη με αρκετά σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο (από 22°C μέχρι 30°C) και έντονη βλάστηση, βρίσκοντας έτσι τους κατάλληλους οικολογικούς παράγοντες ώστε να εγκατασταθεί και να δημιουργήσει πληθυσμό με πολύ μεγάλη πυκνότητα.